Homey

Finalist | African House competition | Tanzania

The design of the new home for the Jorejick family was developed starting from the needs and habits of the family itself. We therefore wanted to propose a "tailor-made" house that could improve the living comfort of its
inhabitants, bearing in mind the characteristics of the place where it’s located.

 

Its position in the area results from several considerations: from the desire to respect and leave unchanged the existing passages of the neighbors which use them to reach their houses, from the possibility of exploiting the trees in the area to guarantee shade and shelter and from the intention to connect Nico's house in the new plant.

Concept

functional disposition

Fondamentale per lo sviluppo formale e funzionale della casa è stato anche il desiderio di garantire alla famiglia l'opportunità di vivere in uno spazio dinamico, fluido, flessibile, caratterizzato da una forte interazione tra interno ed esterno. 

Da qui è derivata la suddivisione dell'impianto in due differenti blocchi: zona giorno e zona notte. Due aree divise ma allo stesso tempo connesse l'una con l'altra mediante una corte interna. Questa diventa il cuore dell'abitazione, il luogo della vita e lo spazio verso cui tutti gli ambienti guardano. Essa si costituisce inoltre come ingresso principale. 

This principle of strong correlation between opened and closed space is also noted within the two housing blocks, especially in the living area where the different rooms are interspersed with others semi-open spaces, as to create a sort of filter spaces (external, but covered) in which the family can gather and / or relax in the shade.

 

For these "filter" spaces, the possibility of configuring themselves as more or less private spaces is made possibile thanks to the mobile panels that can be completely opened, making the rooms of the house overlook even on the open space outside the house and thus giving it further access, or being completely closed so as to have real extra rooms, which are open only on the internal court of the house.

Bioclimatic principles relating to the study of the sun and wind were also taken into consideration to ensure the best possible living comfort; in addition to a study on the method of collecting rainwater. For the structure, a mixed system was chosen: wooden beams-pillars, ensuring the optimization of the material and brick walls. Ventilation is guaranteed by the same structure of the building. In fact, the absence of closures in the upper part of the building allows the natural ai circulation and the

sun inclination and wind